Trotse Tuinders Platform | Tuinder van de maand
21896
page-template-default,page,page-id-21896,ajax_fade,page_not_loaded,boxed,select-theme-ver-1.9,,wpb-js-composer js-comp-ver-4.4.3,vc_responsive

Tuinder van de maand

Roland en Barry Duyvesteijn- Strelitzia

 

De broers Roland en Barry Duyvesteijn hadden een gerbera- en strelitziakwekerij in De Lier. In 2006 is hun bedrijf verkocht aan een buurman met uitbreidingsplannen. Na een lange zoektocht kochten zij een kwekerij in Zevenhuizen, waar ze nu alleen strelitzia’s telen. De broers zijn trots op hun mooie bloemen.

 

Welk product telen jullie?

‘We telen een bijzondere bloem, de strelitzia,’ vertellen de broers. ‘Als je goed kijkt naar een strelitziabloem, dan is het niet zo’n verrassing hoe ze aan haar bijnaam ‘paradijsvogelbloem’ is gekomen. De exotische vorm doet denken aan een bijzondere vogel. Strelitzia’s komen van nature voor in Zuid-Afrika. Het is een grote plant die langzaam groeit. De bladeren zijn 30 tot 200 cm lang. Tussen die bladeren groeien scheuten omhoog met een stevig schutblad. Daaruit komt uiteindelijk de bloem. Eerst verschijnen de oranje schutbladeren, daarna de paarsblauwe kelkblaadjes.

Je kunt zien wanneer een bloem rijp is geoogst. Dan zijn alle bloembladen goed op kleur. Zijn ze te vroeg geoogst, dan blijven sommige bloembladen bleek en soms zelfs wit.’

 

Waar kun je de exclusieve strelitzia kopen?

‘Een bloem die op het juiste tijdstip is geoogst kan ongeveer veertien dagen op de vaas staan. Ben je op zoek naar strelitzia’s, dan kun je het beste bij een bloemist naar binnen stappen, omdat ze tamelijk exclusief zijn. Op andere verkooppunten kom je ze minder vaak tegen. De bloemen worden in Nederland in kassen geteeld en soms geïmporteerd vanuit de Canarische Eilanden.

 

Strelitizia’s in een boeket

Wil je de strelitzia in een boeket gebruiken of heb je vragen over de verzorging van deze bloem? Bekijk de website van Holland Strelitzia voor meer tips, inspiratie en info.